Jak wybrać idealny rower miejski?

Rower miejski to bardzo uniwersalny i zdrowy rodzaj transportu. Z powodzeniem możemy nim codziennie dojeżdżać do pracy czy szkoły, a także wybrać się na niewielkie zakupy. Świetnie sprawdzi się także do jazdy rekreacyjnej. Aby móc się nim bezpiecznie poruszać, rowery miejskie powinny zostać odpowiednio i indywidualnie dobrane do wzrostu oraz wagi osoby, która będzie się nim poruszała. Na co należy zwrócić uwagę aby rower miejski zapewnił jak najbardziej spokojną i komfortową jazdę?

Należy między innymi zadbać o to, aby charakterystyczna rama roweru miejskiego została wybrana inna dla kobiet, a inna dla mężczyzn. Rower miejski, potocznie zwany „damką” ma górną ramę obniżoną, dzięki czemu zdecydowanie ułatwia paniom wsiadanie na rower. Rama w 19męskim rowerze jest znacznie podwyższona, dzięki czemu cała rama zyskuje duże usztywnienie. Rowery miejskie z reguły służą do spokojnej jazdy oraz do poruszania się po płaskich nawierzchniach, więc obniżona rama w przypadku rowerów dla kobiet, nie wpływa znacznie na obniżenie bezpieczeństwa konstrukcji roweru.

Kolejną kwestią jest zadbanie aby wybierając rowery miejskie, miały kierownicę ułożoną w tzw. „jaskółkę”. Jest to wyprofilowanie kierownicy, dzięki któremu podczas jazdy osiągniemy wyprostowaną, komfortową pozycję.

W nowszych rowerach miejskich znajdziemy przełożenia oraz zaawansowane hamulce szczękowe lub rolkowe. W starszych wersjach rowerów miejskich, nie było takich rozwiązań. Hamulec był zintegrowany z tylną piastą (tzw. torpedo). W zależności od rodzaju modelu, w obecnych rowerach możemy znaleźć od 3 przełożeń w górę.

Większość rowerów miejskich posiada błotniki, które chronią nasze plecy przed zabrudzeniami. Nawet jeśli nie planujemy jeździć po kałużach, to nigdy nie wiemy kiedy w trakcie jazdy na rowerze spotka nas nagła mżawka.

Rowery miejsce posiadają także bardzo często bagażniki, a na nich ciekawie wyglądające koszyki, w których zmieścimy wszystkie niezbędne, podręczne rzeczy czy np. zakupy.

Wybierając idealny dla siebie rower, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość ramy, tak aby była dopasowana do naszego wzrostu. Należy także dobrać indywidualnie rodzaj i styl akcesoriów.