Mata do sushi – co warto o niej wiedzieć

Jak powszechnie wiadomo jednym z najważniejszych przyborów kuchni japońskiej jest oczywiście mata bambusowa do sushi, która wykorzystywana jest oczywiście do zwijania roladek. Warto wspomnieć również i o tym, że bambusowe maty do sushi bez żadnego większego problemu można wykorzystać również do zawijania wielu innych miękkich produktów albo do wyciskania nadmiaru wody.

Czym charakteryzuje się mata do sushi ?

Maty do sushi jak powszechnie wiadomo wykonane są przeważnie z okrągłych pałeczek, które splecione są ze sobą za pomocą sznurków. Warto postawić na maty, w których każdy patyczek jest przecięty na pół, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest zawijać sushi. Początkujący miłośnicy sushi powinni wybrać maty w których to patyczki są ułożone dość ściśle siebie. Tradycyjne bambusowe maty do sushi dostępne są w wielu różnych rozmiarach. Największym zainteresowaniem cieszą się modele 25-27cm.

O czym należy pamiętać ?

Bardzo wielu specjalistów zaleca, aby dokładnie owinąć matę specjalną folią spożywczą. W ten prosty sposób można uniknąć wchodzenia ryżu w szczeliny pomiędzy pałeczkami. Jest to wspaniałe rozwiązanie przede wszystkim dla tych osób, które robią uramaki. Folia spożywcza zapobiega również rozwijaniu bakterii i grzybów. Olbrzymią zaletą foli spożywczej jest również to, że z bambusowych mat do sushi będzie można korzystać wielokrotnie. Oryginalna mata bambusowa do sushi to inwestycja na lata, dlatego też warto postawić na wysokiej jakości przybory od renomowanego producenta.