Na czym polega obróbka plastyczna metalu?

Obróbka plastyczna metalu polega na tym, że wywiera się na niego nacisk, który znacznie przekracza jego wytrzymałość fachowo zwaną granicą plastyczności.

Taką czynność wykonuje się po to, aby zmienić kształt danego przedmiotu a także jego rozmiar. Jak się okazuje plastyczną obróbkę metalu wykonuje się przy użyciu odpowiednich narzędzi jakimi są maszyny do obróbki metalu. Obróbka metalu może być wykonywana zarówno na gorąco, na półgorąco, a także na zimno.

Narzędzia w obróbce metalu

Są również inne narzędzia, które biorą udział w obróbce metalu. Zalicza się do nich prasy krawędziowe. Ich przeznaczeniem jest gięcie blachy ale również i jej prostowanie.

Za sprawą prasy istnieje możliwość zgniatania blachy pod dowolnym kątem, a także możliwość jej karbowania. Taki efekt można osiągnąć dzięki użyciu odpowiednich stempli jak i również matryc.

Różnorodne parametry

Na rynku istnieje wielu producentów, którzy oferują maszyny do obróbki metalu o różnorodnych parametrach. W związku z powyższym w zależności od tego jaką firmę prowadzi dany przedsiębiorca i jakie konkretnie usługi świadczy, taką maszynę do obróbki metalu wybierze. Pamiętać należy o tym, że nie w każdym zakładzie produkcyjnym sprawdzą się te same rozwiązania. Jeden zakład będzie wymagał nieco bardziej zaawansowanej technologicznie maszyny do obróbki metalu niż będzie to miało miejsce w innym. Dokładnie taka sama zasada dotyczy pras krawędziowych. Dlatego przed zakupem warto zorientować się co sprawdzi się w naszym zakładzie.

Sprawdź naszą ofertę na: https://www.bi-top.pl/