Na zdrowy sen – wszystko co trzeba wiedzieć przed zakupem kołdry

Zdrowy sen? To sen głęboki i spokojny, odpowiednio długi, w optymalnych warunkach temperaturowych, w wygodnym łóżku, pod przyjemną w dotyku, ciepłą kołdrą.
Aby wszystkie te czynniki wystąpiły łącznie ważne jest przede wszystkim właściwe wyposażenie naszej sypialni. Co trzeba wiedzieć wybierając się na zakupy do sklepu z kołdrami?

Rozmiar jest ważny
Szerokość oraz długość kołdry powinny uwzględniać wzrost użytkowników oraz to, czy kołdra ma okrywać jedną czy dwie osoby. Właśnie tak umownie dzieli się rozmiary kołder – na jedno – lub dwuosobowe. Warto również pamiętać o sposobie w jakim śpimy – kto lubi mocno otulać się kołdrą, powinien kupić jak najszerszą. Kołdra za duża jest na pewno lepsza od zbyt małej.

Poszycie
Czyli tkanina wierzchnia. Z reguły nie ma ono bezpośredniego kontaktu ze skórą, bo kołdry powlekamy powłoczkami z bawełny lub jedwabiu, ale rodzaj i jakość poszycia decydują o wielu parametrach użytkowych. Wśród nich istotnym jest „oddychanie” kołdry, czyli możliwość swobodnego przepływu powietrza. Zimą powietrze zgromadzone w kołdrze działa jak termoizolacja, a latem pozwala uwalniać nadmiar ciepła kumulującego się pod kołdrą.
Najpopularniejsze poszycia wykonuje się z bawełny, poliestru, mikrofibry, jedwabiu, teflonu.
Pokrycia bawełniane typu inlet lub satyna najlepsze są do kołder z naturalnym wypełnieniem z puchu lub wełny.

Wypełnienie i sposób przeszycia
Wśród wypełnień najczęściej spotyka się: wełnę, puch czysty lub z domieszką piór, silikon, włókna poliestrowe, włókna bambusa lub kukurydzy, jedwab.
Kołdra dobrze okrywająca powinna być uszyta w sposób uniemożliwiający przesuwanie się wypełnienia, tak jak w dawnych pierzynach, gdzie pierze zbierało się w jednym miejscu, a człowiek przykryty był samą podszewką. Współczesna kołdra puchowa ma takie rozmieszczenie segmentów z wypełnieniem, że jest jednakowej grubości na całej powierzchni.

Parametry termiczne
W zależności od ilości wypełnienia, czyli grubości kołdry można dokonać podziału na kołdry ultralekkie, lekkie letnie, całoroczne, zimowe, podwójne.
Kołdry ultralekkie i letnie to najczęściej wyroby z poliestru lub silikonu, rzadziej z drogich włókien jedwabnych. Nadają się do okrywania w okresie letnim.
Kołdry zimowe oraz podwójne mają grubość gwarantującą komfort termiczny nawet w domkach górskich czy rekreacyjnych podczas mroźnych nocy.

Kołdra całoroczna przyjemnie grzeje zimą, chłodzi latem. Takie właściwości na pewno ma kołdra puchowa oraz inne rodzaje kołder w których zastosowano komory powietrzne oddzielające poszczególne segmenty z wypełnieniem.

Więcej dowiesz się na: https://www.e-bianco.pl/koldry-c-2_252_363.html